Er traktortræk for unge drenge?
Ikke hvis du kigger på Bjørn Hansens traktor, der står nemlig "Morfar Bjørn".
Jeg besøgte Bjørn i hans værksted, da det stadig var en smule køligt. Her stod den så - nymalet og renset i hver en krog. Gearkassen har i vinterens løb fået den store tur. De ekstra store gearhjul bliver bestilt hjem fra USA, og Bjørn har selv malet traktoren (Fordblå med glimmer), for så er "man sikker på, at det bliver gjort ordentligt".
Det er traktoren, som er hovedpersonen i interviewet. Det hersker der ikke nogen tvivl om. Da jeg vil tage nogle billeder, hopper Bjørn væk fra traktoren og ud af billedet, men det lykkes da at få ham tilbage i fokus.
Bjørn og hans familie har en lang tradition og passion for traktortræk, og hele bagvæggen i værkstedet er fyldt med pokaler samlet igennem mange år.
Bjørns hustru har også kørt traktortræk, men hun synes, at den blå Ford er blevet for stor og motoren for kraftig - det siger Bjørn i hvert fald.
Når hjertet banker for traktortræk eller traktorpulling, så kommer man vidt omkring i landet til stævner og shows, deraf de mange pokaler på værkstedets bagvæg. Det er maskinerne, kammeratskabet og de fælles oplevelser, der trækker. Derfor er dyrskuet også en begivenhed, som Bjørn, de andre kørere og "Traktortræk Sjælland" ser frem til, og rigtig mange er kommet på dyrskuet igennem mange år.
Bjørns traktor er startet som en helt almindelig blå Ford traktor, der kunne have været brugt i marken, men så starter forvandlingen til en heftig traktor til pulling, der ikke længere egner sig til markarbejde.
Der kommer specialdæk fra Michelin på. De høvles ned, og der kommer et nyt mønster. Så de har et bedre "grip". Tandhjul skiftes, gearkassen modificeres med et højgear, motorblokken skiftes eller ændres, og der sættes en stor kompressor i, og sådan forvandler en helt almindelig traktor sig til en "konkurrencemaskine".
I Holland og USA kan man købe traktorer bygget til pulling, men i Danmark ombygges de fleste traktorer af kørerne selv eller deres mekanikere.
Jeg måtte da også lige spørge Bjørn om sikkerheden. Den er i top! Nødbremsen kan trækkes på den slæde, som traktoren trækker, og banens længde og placering af hegn er nøje udregnet. Ligesom kabinen er udstyret med sportssæde og sikkerhedsseler, som man ser det i racerbiler.
Man kan møde Bjørn og alle de andre traktortrækkere i deres ryttergård ved Tivoliet på Dyrskuepladsen, og de viser med stolthed deres maskiner frem.
Det fascinerende traktortræk på dyrskuet sker på følgende tidspunkter:
Fredag kl. 12.00 og kl. 16.00
Lørdag kl. 12.00 og kl. 16.00
Søndag kl. 11.00 og kl. 15.00
Gå ikke glip af denne chance - her banker hestekræfter og hjerteblod i takt.