Kalvehold i 4H-stalden

Formålet med projektet er at skabe de rigtige undervisningsrammer i 4H-afdelingen i stalden på
Klub Ejby. Dette sker gennem indkøb af udstyr til mindre hold af større husdyr herunder kalve og
får, samt indretning af stalden sådan at den indbyder til et interaktivt læringsmiljø for fremtidige
undervisningssituationer i 4H-regi, således der kan skabes en forståelse og interesse blandt ”bybørnene” for mælkens og kødets vej fra jord til bord.

Efter aftale med to uafhængige landmand, er det aftalt at 4H aftager et mindre antal kalve, der efter en tid leveres tilbage til besætningen og indgår i deres respektive produktionssystemer.
Dette for at skabe en praktisk undervisningstilgang for deltagende børn, der i første omgang skal
lære om mælkens vej fra jord til bord gennem pasning af kalve. Undervisningsforløbet der forløber
af to omgange (et efterårs- og forårs-hold) kommer til at bestå af følgende elementer:
- Daglig pasning af kalvene i 4H-stalden
- Hver deltager på holdet modtager en træningsmappe, hvor lærte kompetencer
dokumenteres, hvorefter barnet selvstændigt kan udføre en given procedure.
- Ekskursion til kvægbesætning
- Teoretisk undervisning 1 gang ugentligt over 6 uger 

Undervisningen foretages af frivillige i Ejby, Glostrup 4H med blandt andet landbrugsbaggrund og
veterinærfaglig baggrund – og ansvaret for dyrene i 4H’s varetægt holdes af den dyreansvarlige i
foreningen under tilsyn af den samlede bestyrelse.

Ejby-Glostrup 4H

Redning af rålam

Redning af rålam

Danmarks Jægerforbund har beregnet, at der slås mellem 8.-20.000 rålam ihjel hvert år i forbindelse med slåning af græsarealer.

Tyske undersøgelser konkluderer, at der slås 1 rålam ihjel for hver 10 ha græsmarker. Tyske forsøg har dokumenteret, at der på 1900 ha græsmarker blev fundet 175 rålam ved afsøgning med droner med varmesøgende kameraer.

I Danmark dyrkes der ca. 300.000 ha med græs til høslæt. Med de tyske tal ligger antallet af rålam, der årligt slås ihjel på græsarealer i Danmark på mellem 20.-30.000 stk. Nogle slås ”heldigvis” ihjel omgående, mens mange lemlæstes af de hurtigt kørende maskiner med deres roterende knive og går en langsom og pinefuld død i møde.

Mål med projektet

Tuse Næs Jagtforening (TNJ) ønsker at bidrage til, at antallet af dræbte rålam i forbindelse med høslæt på græsmarker i Nordvestsjælland reduceres væsentligt.

Desuden ønsker TNJ at bidrage til at øge kendskabet blandt jægere og landmænd og maskinstationer til det store antal rålam, der slås ihjel hvert år for på den måde at øge motivationen til at gøre en reel indsats for at undgå, at de nyfødte rålam lemlæstes og dør en langsom og pinefuld død eller slås ihjel for på den måde at øge motivationen for at gøre en reelt forebyggende indsats.

Overordnet handlingsplan

TNJ ønsker at indkøbe en drone med varmesøgende kamera, der kan spotte de af råen efterladte rålam, så de kan fjernes, lige inden græsslåningen foretages. Det er meningen, at de fundne rålam forsigtigt fjernes af hjælpere iført gummihandsker og lægges i den nærmeste bevoksning. Det er meningen, at maskinføreren efter slåning lukker de fundne lam ud af deres papkasser, så råen kan finde dem, når de kommer tilbage og kalder på lammet.

TNJ vil etablere og uddanne et team af hjælpere inkl. 2 droneførere, der skal uddannes og tage de nødvendige certifikater for at kunne flyve dronerne lovligt.

TNJ vil markedsføre ydelsen til landboforeninger, maskinstationer og større gårde og godser, så de kan booke hjælperteamet dagen før, slåningen skal foretages. Eftersøgningen med drone foretages lige inden, slåningen skal foregå, så ingen råer kan nå at lægge deres lam af, efter at dronen har afsøgt arealet.

TNJ vil gennem informationskampagner til lokale jagtforeninger markedsføre ydelsen overfor jægere, der lejer jagt på arealer, hvor der høstes græs for på den måde at motivere jægerne til at være med til at gennemføre afsøgning af græsmarker, inden de slås. Det er TNJ´s tanke, at omkostningen bør deles mellem landmand og jagtlejer.

Tuse Næs Jagtforening

Information om kødkvæg på Sjælland og Øerne

Information om kødkvæg på Sjælland og øerne

Der er ca. 1400 kødvægsbesætninger på Sjælland og øerne. Dertil kommer ca. 500 hobbybesætninger, hvoraf mange også har kødkvæg eller kødkvægskrydsninger. Østdansk kødkvæg repræsenterer alle disse besætninger. Det gælder store og små besætninger uanset om det er hobby eller erhvervsmæssigt kvæghold. Østdansk kødkvæg repræsenteres af et udvalg som pt. består af 18 racerepræsentanter og fritvalgte medlemmer.

Foreningen oplever, at mange ikke har kendskab til de muligheder der eksisterer for fællesskaber, erfaringsudveksling, arrangementer, informationskanaler mv. omkring kødkvæg. Det vil Østdansk Kødkvæg gerne ændre på. Derfor har de i løbet af det seneste 1½ år etableret Facebookgruppen Østdansk Kødkvæg, udarbejdet en informationsfolder omkring Østdansk Kødkvæg og senest i 2024 startet udgivelsen af et nyhedsbrev 4 gange årligt. Alle 3 initiativer er blevet taget rigtig godt imod, men de synes at der mangler synlighed, så endnu flere bliver opmærksom på nyhedsbrevet, Facebookgruppen, arrangementerne mv.

Foreningen Østdansk Kødkvæg ønsker at udvikle og producere formidlings materiale som kan øge kendskabet til og interessen for at have kødkvæg. Desuden skal projektet øge kendskabet til og mulighederne i de fællesskaber som eksisterer på Sjælland og øerne med kødkvæg omkring Østdansk Kødkvæg og Roskilde Dyrskue samt formidle eksempler på det frivillige arbejde som Østdansk Kødkvæg udfører.

Østdansk Kødkvæg

Mød naturplejekoen

Mød naturplejekoen

Børnehaver og skoler har en begrænset økonomi og derfor ønsker Trekroner & KO at de kan besøge og lære om køer uden det giver institutionen økonomiske omkostninger. Besøget ved køerne på marken kan med fordel kobles med at besøg på Roskilde Dyrskue efterfølgende.

Formålet er at give børn og unge viden om græsfodret kødkvæg:
- Kvægets liv. Viden om kvægets adfærd og liv fra nyfødt kalv til kød.
- Naturpleje ved afgræsning, viden om hvordan det giver øget plantediversitet og insektliv

Børnene skal besøge kvæget på marken i deres naturlige omgivelser – det er vigtigt for forståelsen, at børnene ikke bare hører om kvæg og naturpleje i skolen, men at de er ude og se, mærke, dufte og bevæge sig hen over foldene og rundt om dyrene. Et besøg varer cirka tre timer og tilpasses den aldersgruppe, der er på besøg.

Ønsket er at give børnene grundlæggende forståelse for sammenhæng mellem biodiversitet, afgræssende kvæg, kød af høj kvalitet og mennesket sundhed. Det er også et ønske at give en sansefuld oplevelse i bevægelse, med køerne i naturen.

Hjælp til genoptræning af kræftramte børn

Hjælp til genoptræning af kræftramte børn

Foreningen Foreningen Sport N Charity tilbyder genoptræningsforløb til kræftramte børn, udviklet med forskning fra Rigshospitalet, samt igennem Selects udstyr, og kan som de første og eneste i Danmark, gå ind målrettet og reducere følgesygdomme fra kemoen og kræftforløbet.

Projektet formål er at hjælpe familier med børn der går igennem kræftforløb, med at komme tilbage til deres normale liv igen, uden følgesygdomme og handicap, som knap 50% normalt får! Forløbet kan tage flere år per barn, det variere meget. Hvert barn koster ca. 5200 kr. at få i forløb, og vores ønske er selvfølgelig at reducere de følgesygdomme og handicap på de børn vi har i forløb så meget som overhovedet muligt! Hvert år kæmper 600 børn med kræft, og halvdelen får jo senfølger. Foreningen har pt 77 børn i forløb, så vi er lidt fra at nå de sidste knap 300 børn.

 

Sport 'n' Charity

Mødested for ensomme unge

Mødested for ensomme unge

Overalt er der unge, som føler sig ensomme. Hverdage er uden nære relationer til andre unge og det går ud over deres trivsel og selvværd.

Visionen for foreningen FællesskabetUng er at skabe et sted, hvor ensomme unge mødes til samvær og sociale aktiviteter og på den måde opbygger relationer. Målet er at opbygge fællesskaber og relationer ved at facilitere sociale initiativer. Foreningen tilbyder et unikt miljø for unge, hvor der skabes rum for, at alle bliver en del af et fællesskab.
I FællesskabetUng kan unge mødes med andre unge i alderen 13-18 år. De kan hyggesnakke, spille spil, høre musik, holde grillaftener, tage i biografen eller måske tage på shoppingture. De unge vil få styrket deres selvtillid og have et sted, hvor de aldrig er alene.
Her vil også kunne aftales aktiviteter udenfor FællesskabetUng, som de unge kan se frem til.

Fællesskabet UNG

Veteranudstilling på Æblefestivallen Tuse Næs

Veteranudstilling på Æblefestivalen Tuse Næs.

Tuse Næs er et lille samfund, som tidligere har været meget afhængig af landbrug.
Gården med grise, køer, høns og dyrkning af jord, men som alle andre steder er det ikke rentabelt at drive små landbrug. Med en veteranudstilling i forlængelse af æblefestivallen er det håbet et sådant tiltag kan give interesse for, hvad der har været af aktiviteter på landet før hen og vise de gamle landbrugsmaskiner. 

Veterantræffet er udelukkende baseret på frivillig arbejdskraft fra Tuse Næs Lokalhistorisk Forening og foreningen søgte om et sponsorat fra Roskilde Dyrskue til opbygning af halmlabyrint, annoncering, og tilskud til transport af maskinerne. 

Lokalhistorisk forening Tuse Næs