Dyrene

Kom helt tæt på landbrugets dyr. Oplev mere end 1.800 dyr i staldene, eller i ringene til bedømmelser.

Vidste du at..

Hvis man skulle hilse på alle dyrene og klappe dem, ville det tage mere end 20 timer at komme rundt om dem alle.

De mange malkekøer på Dyrskuet drikker hver 80 liter vand de tre dage som skuet varer. Det giver totalt et forbrug på 26.640 liter vand pr. dag alene til dem. En almindelig familie bruger ca 400 liter vand om dagen i deres hus.

Alle køerne bliver malket to gange om dagen under skuet. Sidste år blev det til 19.975 liter mælk der blev solgt til Arlas mejeri i Slagelse. 

Shows og præsentationer

I ringene kan du opleve Det Store Hesteshow, hvor 30 forskellige hesteracer viser sig fra deres bedste side - rytterne har syet kostumer og øvet hele foråret - og måske vinteren med. 

Husk der er også hundeopvisning i Jagtområdet, kaninhop i Smådyrsområdet og forskellige opvisninger med dyr hos 4H - se det hele i programmet. 

Dyrene gøres klar inden konkurrencerne

Dyrene er i konkurrence

Alle dyr på Roskilde Dyrskue er her for at konkurrere. Landmændene har udpeget deres bedste malkekøer og hestejerne har taget deres flotteste heste med. Konkurrencerne er forskellige fra dyr til dyr.

Dyrene fittes
Inden konkurrencerne skal dyrene Fittes; dvs. at de vaskes, klippes og evt. smøres ind i olie, så de tager sig bedst muligt ud.
I programmet kan du se hvornår og hvor de forskellige dyr konkurrerer.

Få en snak om dyrene
Når dyrene ikke konkurrerer er de i staldene. Her er du velkommen til at besøge dem. Her kan du også stille spørgsmål til dyreudstillerne. 

14126741967_8cd6528ec8_k.jpg

Hvad kæmper de om ?

Får, geder, heste og kvæg bedømmes hver for sig og racevis – det vil for eksempel sige, at Jerseykøer, sortbrogede og røde konkurrerer hver for sig. Derudover er racerne delt op i hold efter alder.

Hver race har forskellige kendetegn fx farve, bredde, højde, længde og vægt. På køerne bedømmes yveret også – på et godt yver er patterne ensartede og af rette størrelse, så de passer til malkemaskinerne. En malkeko skal omdanne foderet til mælk og ikke kød - derfor kan køer med en høj ydelse godt se lidt magre ud. Derudover indgår benene i bedømmelsen. Produktionsdyr skal gerne have solide gode ben, så de kan holde til at gå og stå i staldene.

Hos hestene er det ikke kun hestens udseende, som spiller ind. Den skal også opføre sig ordentligt og vise korrekt skridt og trav.

 

Sådan foregår det

Under selve bedømmelsen opstilles dyrene ved siden af hinanden, så dommerne kan sammenligne dem. Derefter trækkes de rundt i ringen, så dommerne kan vurdere dyrets bevægelser. Så stilles der op igen og dommerne begynder at rangere dyrene. Se i programmet hvornår de forskellige dyr bedømmes. 

Endelig giver dommerne en kort mundtlig bedømmelse og en tildeling af point til det enkelte dyr. Bedømmelsen sker fredag formiddag og resultaterne fremgår af de rosetter, du finder ved de enkelte dyr i staldene.

Kampen om rosetterne...

Det højeste pointtal er 24 og dyret tildeles en rød roset.
24 point = rød roset 23 point = blå roset 22 point = hvid roset 21 point = grøn roset 20 point = gul roset 19 point = lyseblå roset

Ærespræmien, som er en gave sponseret af erhvervslivet samt æresrosetten tildeles inden for hver dyreart, men på tværs af racerne. Alle dyr, som deltager i udstillingen får en roset.