Efterafgrøder er planter, som landmænd sår efter høsten af deres hovedafgrøder, f.eks. korn. Disse planter, som ofte er forskellige typer græsser eller bælgfrugter, bliver sået for at beskytte og pleje jorden i den periode, hvor marken ellers ville ligge bar.
En af de vigtigste grunde til at så efterafgrøder er, at de hjælper med at holde på næringen i jorden, som ellers kunne blive skyllet væk af regn og gå tabt. Derudover forhindrer efterafgrøder jorderosion ved at holde på jordens overflade og forbedrer jordens struktur, så den forbliver sund og frugtbar til næste sæson.
Jorderosion er en proces, hvor den øverste del af jorden – det frugtbare lag, der er rig på næringsstoffer – bliver slidt væk. Dette kan f.eks. ske på grund af vind og vand eller menneskelig aktivitet, som f.eks. landbrug eller byggeri. Når jorden er bar, altså uden planter eller afgrøder til at beskytte den, er den mere udsat for erosion.
Jorderosion kan også føre til, at jordlagene bliver komprimeret. Når jorden komprimeres, mister den sin evne til at dræne vand effektivt, og der dannes færre luftrum mellem jordpartiklerne. Dette gør det sværere for rødder at trænge igennem jorden, hvilket kan hæmme plantevækst og reducere afgrødernes udbytte. Komprimeret jord bliver også mindre modstandsdygtig over for erosion og kan føre til problemer med at jorden kan optage vandet og give dårligere jordkvalitet over tid.